9 tips voor een onafhankelijk hypotheekadvies | NikideWolff.nl
onafhankelijk hypotheekadvies

Alles over onafhankelijk hypotheekadvies

Onafhankelijk hypotheekadvies

Als je een huis wilt kopen, heb je in de meeste gevallen hypotheekadvies nodig. Je hebt dan de keuze tussen verschillende soorten hypotheekadviseurs. Je kunt kiezen voor een adviseur van je bank, die alleen producten aanbiedt van de bank zelf. Dit is een goedkopere optie, op de korte termijn. Omdat de bank alleen producten van de bank aanbiedt, is de kans aanwezig dat je onnodig veel rente betaalt tijdens de looptijd van je hypotheek. 

In de meeste gevallen is het dus beter om te kiezen voor een onafhankelijk hypotheekadvies. Hiervoor kun je terecht bij een hypotheekadviesketen of een zelfstandig adviseur. 

Een zelfstandig, onafhankelijk hypotheekspecialist is voor de meeste huizenkopers een goede methode van het inwinnen van hypotheekadvies. Deze adviseurs zijn zeker onpartijdig, en kunnen je veel verschillende producten van verschillende geldverstrekkers aanbieden. Veel adviseurs zijn ook financieel adviseurs. Dit betekent dat je, samen met de adviseur, nog beter kunt kijken naar wat bij jouw situatie past. 

In dit artikel alles over onafhankelijk hypotheekadvies. 

Hoe gaat onafhankelijk hypotheekadvies in zijn werking?

Als je onafhankelijk hypotheekadvies wil gaan inwinnen, kijk dan welke soort adviseur het beste bij jou past. Kijk welke geldverstrekkers de laagste rentestanden hebben en vraag vervolgens een gesprek aan met een adviseur die zaken doet met die geldverstrekkers. 

Je kunt vervolgens een gratis kennismakingsgesprek aanvragen bij een hypotheekspecialist van jouw keuze. In dit gesprek kun je kijken of je een goede klik hebt met de adviseur en kun je al je vragen stellen. Je kunt bijvoorbeeld vragen welke producten de adviseur aanbiedt, met welke geldverstrekkers hij of zij samenwerkt en of je bij de adviseur ook terecht kunt voor een overlijdensrisicoverzekering, werkeloosheids- en/of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De kosten van hypotheekadvies kunnen verschillen. Ben je een starter? Dan betaal je al snel 2500-3500 euro. Hypotheekadvies bij een onafhankelijk hypotheekadviseur is vaak wat duurder dan bij de bank, maar hier staat tegenover dat je meer keuze hebt. Online aanbieders bieden soms hypotheekadvies aan voor rond de 1000-1500 euro.

Waar moet je op letten bij een onafhankelijk hypotheekadvies?

Let er op dat je de hypotheekspecialist kiest die bij jou past. Een hypotheekadviseur van een adviesketen biedt vaak een groot aantal hypotheken aan, waardoor je meer keuze hebt. 

Zelfstandige hypotheekadviseurs hebben vaak minder keuze, maar wel een persoonlijke benadering. Bij een kleine, zelfstandige adviseur kun je erop rekenen dat je geen nummer bent. Je zult persoonlijk en weloverwogen advies krijgen. 

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voor het kennismakingsgesprek en het begin van het traject. Hoe sneller je de gevraagde documenten aanlevert, hoe sneller jouw hypotheek rond is. Dat betekent dan ook dat jij snel documenten aan moet vragen die je mist, of verwacht nodig te hebben. Denk dan aan een werkgeversverklaring of intentieverklaring van je werkgever. 

Let er op of je hypotheekspecialist een Erkend Hypotheekadviseur is. Liefst zelfs nog een Erkend Hypothecair planner (EHP).

Lees ook altijd het dienstverleningsdocument van de adviseur door. Dit document is de hypotheekadviseur verplicht ter inzage aan te bieden. In dit document staan de kosten beschreven, en staat beschreven wat de adviseur nu voor jou gaat doen. 

9 tips voor onafhankelijk hypotheekadvies:

  1. Overweeg te kiezen voor een onafhankelijk hypotheekadviseur, die veel verschillende producten aanbiedt. Zo heb je een ruime keuze.
  2. Zorg ervoor dat jouw hypotheekadviseur ook echt onafhankelijk is. Een onafhankelijke hypotheekadviseur biedt hypotheken van meerdere geldverstrekkers aan, zodat je een goede keuze kunt maken.
  3. Kies voor de onafhankelijke hypotheekadviseur die bij jou en jouw situatie past.
  4. Vergelijk niet enkel op rente, maar zeker ook op voorwaarden, zodat je op de langere termijn niet voor verrassingen komt te staan
  5. De hypotheekspecialist moet een Erkend Hypotheekadviseur zijn.
  6. Lees het dienstverleningsdocument op de website van de hypotheekadviseur. Hierin staat alles vermeld wat je moet weten. Iedere adviseur is verplicht dit document ter inzage aan te bieden.
  7. Wil je de laagste prijs? Kies dan voor een online aanbieder voor hypotheekadvies. 
  8. Hypotheekadvies bij de bank is goedkoper, maar omdat ze meestal niet vergelijken krijg je niet altijd de beste deal. Hierdoor ben je bij een onafhankelijk hypotheekspecialist in de meeste gevallen goedkoper uit op de lange termijn.
  9. Zoek benodigde documenten voor het begin van het traject al bij elkaar. Vraag zo nodig documenten aan die je mist, zoals een werkgeversverklaring.

Over de auteur Niki

Mijn naam is Niki de Wolff (1974), hypotheekspecialist voor particulieren, en ik schrijf blogs over hypotheken. Ik ben hypotheekspecialist geworden om zoveel mogelijk mensen te helpen aan betaalbare en lage(re) hypotheeklasten. Zelf heb ik dit jaar een keuze gemaakt om te kiezen voor een kleine doelgroep: mensen met een hypotheekschuld aangegaan voor 2013. Verder ben ik Erkend Hypothecair Planner (EHP en lid van de NVHP (Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners, Erkend Financieel Adviseur (Stichting Erkend Hypotheekadviseur, afgekort SEH) en Erkend Hypotheek Adviseur (SEH). Door mijn kennis te verspreiden via internet en social media kan ik veel meer mensen helpen, die ik mijn e-books, PDF's, blogs en tips allemaal kan laten lezen. Hierdoor kunnen veel mensen hun maandlasten verder verlagen met de tips die hierin te vinden zijn.​ Ik leer nu andere mensen wat er mogelijk is met hun huidige of toekomstige hypotheek en wat ik met succes toepas: hoe ze hun hypotheeklasten laag kunnen houden of lager kunnen maken , zodat ze de restant looptijd niet teveel gaan betalen. En hoe ze eventuele aanpassingen kunnen doen om nog minder te gaan betalen. Daarover geef ik gratis tips: Wekelijks ontvang je mijn tips via e-mail en social media. Ik verdien geld door het geven van adviezen aan particulieren over hun bestaande hypotheek en het bemiddelen en aanvragen van hypotheken. Ik heb meer dan 16 jaar ervaring als hypotheekspecialist en heb al meer dan 1419 mensen succesvol kunnen helpen met hun hypotheek.

Volg me op:

Laat een reactie achter

Heb jij hoge maandlasten? Download gratis de hypotheektips

0 Shares